Wbrew pozorom, kuchnia portugalska nie składa się wyłącznie z przyrządzanego na rożne sposoby dorsza, znanych na cały świat portugalskich win i przepysznych deserów. Mimo, iż na stołach faktycznie bardzo często pojawiają się potrawy z ryb i owoców morza, to jednak miłośnicy dań mięsnych nie umrą z głodu w Portugalii.
Portugalczycy bowiem, równie chętnie jak po ryby, sięgają także po mięsa różnego rodzaju, które dodają zarówno do sycących portugalskich zup, jak również do drugich dań.
W kuchni wykorzystuje się niemal wszystkie rodzaje mięs, począwszy od mięsa króliczego i koziego, poprzez baraninę, wołowinę i wieprzowinę, aż po… koninę. Na stołach nie brakuje także drobiu, zarówno indyka, jak i kaczki czy tradycyjnego kurczaka.
Dania przygotowywane z mięsa są bardzo sycące, podaje się je zazwyczaj z warzywami, dobrze przyprawione różnymi portugalskimi ziołami.
Do najsłynniejszych portugalskich potraw z mięsa należy na pewno Cozido à Portuguesa, przyrządzone z różnych rodzajów mięs gotowanych z warzywami. Innym daniem jest Leitão à Bairrada, czyli prosię przyprawione natką pietruszki, solą, pieprzem i czosnkiem. Miłośnikom wołowiny lub wieprzowiny poleca się Bife à Portuguesa, czyli stek wołowy lub wieprzowy w sosie winnym.
Bardzo ciekawym daniem jest natomiast Carne de porco à Alentejana, czyli mięso wieprzowe przyrządzone z dodatkiem owoców morza. Przygotowuje się ją z mięsnych kostek, które moczy się w marynacie przyrządzonej ze słodkiej papryki i czosnku. Następnie dusi się je na niewielkim ogniu wraz z muszelkami i małymi skorupiakami, z których uzyskuje się słony sos.
Bardziej wytrawnym daniem jest pezinhos de porco de coentrada, czyli świńskie raciczki duszone ze świeżą kolendrą, czosnkiem i cebulą.
Jednak amator tradycyjnej, polskiej kuchni nie będzie zawiedziony, gdyż nawet w Portugalii znane są potrawy przypominające naszą kaszankę, czy flaczki, a ogromnym powodzeniem cieszy się także przepyszna wędzona szynka – presunto.