Portugalia, jako państwo położone nad brzegiem oceanu, w pełni czerpie z bogactw oferowanych przez jego wody. Widoczne jest to zwłaszcza w kuchni portugalskiej. Oprócz słynnych portugalskich win, na całym świcie chwali się i przyrządza portugalskie dania z ryb i owoców morza. Zresztą ryby dodaje się także do słynnych portugalskich zup, a przygotowane w formie drugiego dania, na zmianę z potrawami mięsnymi, goszczą stale na stołach Portugalczyków.
Najczęściej serwuje się dania z tuńczyka, cefali oraz mieczników, natomiast z owoców morza, Portugalczycy najchętniej sięgają po krewetki, langusty kraby oraz duże skorupiaki. Jednak zdecydowanie największą popularnością cieszy się dorsz i znana na całym świecie bacalhau, czyli solony i suszony. Znany jest oczywiście w różnych wersjach, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z reguły, dorsza przygotowuje się na Boże Narodzenie i Wielkanoc, a w ciągu roku zwykle jada się tańsze i powszechnie dostępne sardynki. Duże ilości tej ryby spożywa się zwłaszcza w cieplejsze dni, w sezonie grillowym, gdyż właśnie grillowane sardynki smakują Portugalczykom najbardziej.
Bardzo ciekawym przepisem jest także danie z pstrąga z ryżem z fasolą. Potrawa ta składa się z dwóch części. Część rybną stanowią pstrągi marynowane białym wytrawnym winie, czosnku i liściach laurowych, które następnie owija się w plastry szynki wędzonej, surowej i dojrzewającej i smaży na oliwie. Potrawę tę podaje się z ryżem, wcześniej zeszklonym, a następnie gotowanym wraz z fasolą czerwoną i biała, z dodatkiem wody, białego pieprzu i octu winnego.
Potrawy portugalskie są bardzo sycące, ale i zdrowe. Bardzo ciekawą propozycją dla wielbicieli ryb i owoców morza, jest kociołek rybny. Przygotowuje się go z kalmarów, małych małż, krewetek, omułek i dwóch gatunków ryb: tłustych, takich jak makrela czy tuńczyk oraz tych o białym mięsie. Przyrządza się je z pomidorami, papryką, cebulą, czosnkiem, białym winem i obowiązkowo doprawia słynnymi aromatycznymi, portugalskimi przyprawami.