Portugalia to kraj słynący na całą Europę przede wszystkim z niezwykłej kuchni, aromatycznych win, takich jak porto czy madera, a także bardzo słodkich deserów.
Jednak Portugalczycy równie chętnie jak po słodkości, czy po suszonego dorsza, sięgają także po sery. Spożywa się je głównie jako przystawki i przekąski.
Dzięki tradycyjnemu modelowi ich produkcji, prowadzonej z dala od przetwórni, posiadają one niepowtarzalny, szlachetny smak.
Większość z nich powstaje z mleka owczego i koziego, co nadaje im specyficzny smak. Natomiast sery z mleka krowiego powstają niemal wyłącznie na wyspach. Do najlepszych zalicza się sery owcze z gór Serra da Estrela, w pobliżu Coimbry. Robi się je ręcznie, według rygorystycznych zasad wyłącznie od listopada do marca. Ten gatunek sera należy do grona serów dojrzewających. Pod twardą skórką znajduje się półpłynna masa o słodkawym posmaku, przypominającym ser brie. Spożywa się go z chlebem, jako przekąskę.
Także w tym rejonie powstaje miękki, biały ser requeijao, który Portugalczycy jedzą zazwyczaj w wersji deserowej, ze słodkimi dodatkami.
Natomiast na północy Portugalii w Trás-o-Montes, produkuje się queijo de cabra transmontano, czyli kozi ser produkowany wyłącznie z koziego mleka. Natomiast z Alentejo pochodzi dość słony queijo de Évora. Powstaje on na bazie mleka koziego, jednak mogą zdarzyć się domieszki owczego lub krowiego. Jest to gatunek doskonale nadający się do sałatek. Natomiast amatorom owczego sera szczególnie poleca się Azeitão powstający na południe od Lizbony. Orzechowych nut możemy natomiast dopatrywać się w Terrincho z Bragancy.
Wśród serów z krowiego mleka, na szczególną uwagę zasługuje ser z São Jorge powstający na Azorach, który w procesie dojrzewania twardnieje i staje się suchy.
Po tego rodzaju przekąski, Portugalczycy sięgają często i chętnie. Jednak portugalskie sery nie są tak dostępne jak francuskie. Większość z nich powstaje bowiem w domowych warunkach.